RPAnhn en Taalakkoord te gast bij Noorderkwartier

9 juli 2018

SCHAGEN – Eind juni was Noorderkwartier N.V. gastheer van RPAnhn en Taalakkoord Noord-Holland Noord. Aanleiding was dat er nog eens vijf organisaties zijn aangesloten bij het Taalakkoord Noord-Holland Noord. In totaal zijn inmiddels al 51 organisaties hierbij aangesloten. Zij zetten zich enthousiast in om laaggeletterdheid te bestrijden en de taalvaardigheid in deze regio te vergroten. Het Taalakkoord Noord-Holland Noord is een initiatief van Leerwerkloket NHN en Stichting Lezen & Schrijven, ondersteund door RPAnhn.

De toetreding van vijf nieuwe organisaties werd aangegrepen om met alle betrokken partijen een middag kennis te delen. De heer Anne Hoekstra trad namens het RPAnhn op als ceremoniemeester.

Het Taalakkoord is gericht op bevordering van taalvaardigheid en kent een regionale afdeling in de vorm van Taalakkoord Noord-Holland Noord. De nieuw aangesloten organisaties zijn de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (werkorganisatie BUCH), Jumbo Zwaagdijk, restaurant STOER uit Alkmaar, restaurant d’Oude Waegh uit Hoorn en Inova uit Alkmaar. Met hun aansluiting bij het Taalakkoord streven zij naar het verbeteren van taal-, reken- en digitale vaardigheden van hun inwoners, medewerkers en klanten. Want 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift. De groei van het Taalakkoord Noord-Holland Noord vanaf de start eind 2016 laat zien dat organisaties in deze regio de aanpak laaggeletterdheid actief ondersteunen.
Zo ook de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, waarvoor wethouder Elly Beens (Heiloo) de honneurs waarnam (deze vier gemeenten werken sinds 1 januari 2017 samen als werkorganisatie de BUCH). De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers, maar ook medewerkers van de werkorganisatie, goede lees-, reken- en digitale vaardigheden hebben. “Voor inwoners en medewerkers die zichzelf willen verbeteren, willen wij de gelegenheid creëren om daaraan te kunnen werken, “ aldus Beens, “Want we willen dat iedereen kan meedoen en zichzelf kan redden. Met of zonder hulp van een ander.” Zo openden Bergen, Castricum en Heiloo in september en november vorig jaar zogenaamde Taalhuizen. Een steunpunt voor Uitgeest zit ook in de planning, naar verwachting nog in 2018.

In het Taalakkoord Noord-Holland Noord zijn afspraken voor de aanpak laaggeletterdheid vastgelegd, met duidelijke werkafspraken en taakverdeling. Het sluit aan bij het landelijke programma Tel mee met Taal.

FOTO:
De toetreding van vijf nieuwe organisaties werd aangegrepen om met alle betrokken partijen een middag kennis te delen. De heer Anne Hoekstra trad namens het RPAnhn op als ceremoniemeester.

Nieuwsbrief

* = verplicht veld