Noorderkwartier schenkt 3D-printer aan Bonhoeffercollege

6 juli 2017

De directie van Noorderkwartier heeft de 3D-printer en 3D-scanner aan het Bonhoeffercollege te Castricum gedoneerd. “Voor ons is dit een lot uit de loterij”, aldus coördinator Technasium Ben Smits.

Noorderkwartier opende vorig jaar een 3D-Lab met als doel om bedrijven, kunstenaars en andere geïnteresseerden onderdelen 3D te laten printen. Het Lab leverde jammer genoeg niet het gewenste resultaat op. Daarom besloot de directie de printer en de scanner aan het Bonhoeffercollege te schenken. Smits: “Jan van Hooff nam contact met ons op. Zijn kinderen hebben bij ons op school gezeten en daar was hij tevreden over. Blijkbaar heeft hij dat altijd onthouden.”

Technasium

Van Hooff las over het Technasium van het Bonhoeffer College in de krant. In Noord-Holland is een netwerk van zeven middelbare scholen gevormd dat sinds de zomer van 2016 het predicaat Technasium mag voeren. Het Technasium is een onderwijsformule voor havo en vwo. Technasium staat voor onderwijs dat denken koppelt aan doen, theorie combineert met praktijk.

De 13-jarige Dirck Mulder is helemaal weg van de 3D-wereld. “Ik zit dan op Youtube filmpjes te kijken over een robotarm bijvoorbeeld. Dan denk ik: ‘Ik ga dat ook doen’.” De microfoon bestelt hij op het web. De aansluiting van de stok naar de microfoon ontwerpt hij zelf. “Met 3D kan je alles maken dat je nodig hebt”, glundert Dirck. “Als je een goede 3D-printer hebt is het nog betaalbaar ook.”

Onderzoek & Ontwerpen

In overleg is alles mogelijk op het Technasium, dat op dit college nog in de kinderschoenen staat. “Het groeit langzaam verder de school in.” Vanaf de brugklus wordt tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen de kennis en vaardigheden die leerlingen later nodig hebben in het bèta-technisch vervolgonderwijs ontwikkelt. Ook krijgen leerlingen een duidelijk beeld van vervolgstudies en beroepen.

Mooie plek

Het Bonhoeffercollege is druk bezig plannen te maken voor een Technasium werkplaats. Project onderwijs vraagt een andere aanpak en een ruimte waar leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen werken aan hun opdrachten. De toekomstige ruimte bevat een ontwerpruimte met tekentafels en goede computers. Daarnaast een lab en een Machinekamer. Bij die laatste vindt het ‘zware werk’ plaats. Veder komt er een denktank, studio Scrapheap. “De 3D-printer van Noorderkwartier zal een mooie plek krijgen in de ontwerpruimte”, aldus Smits.

Door de komst van de 3D-printer van Noorderkwartier is het Technasium in een versnelling terechtgekomen, vindt Smits. “Het zet ons op een ander spoor. We willen het zo inbedden in het onderwijs, zodat leerlingen er veel mee aan de slag kunnen.”

 

Bonhoeffercollege ontvangt 3D-printer van Noorderkwartier

Nieuwsbrief

* = verplicht veld